Ondersteuning nodig?

Voor Nedax deelnemers is er een speciale Duitsland helpdesk ingericht. Tel.nr. 070-25.000.55

U kunt ons ook een mail sturen

Minimum loon Rijbewijs

Nedax biedt u een kant en klaar pakket aan "het minimum loon rijbewijs" voor Duitsland. Wij helpen u met het traject!

Voor slechts €295 helpen wij u

Duitsland Postbus, depot

Wilt u af zijn van steeds maar weer meegeven van documenten aan uw werknemers, als men gaat werken in Duitsland.

Bekijk ons voorstel.

F.A.Q. Duits minimumloon.

In Duitsland is vanaf 1-1-2015 de wet "Gesetz zur Regelung eines allgemeinen Mindestlohns (Mindestlohngesetz - MiLoG)" in werking getreden. Deze verplicht een werkgever het minium brutoloon van € 8,50 te betalen aan zijn werknemer en is van toepassing op alle branches zonder eigen CAO. Dit is ook verplicht voor werkgevers die in het buitenland zijn gevestigd en in Duitsland komen werken. Door de in werking treding van deze nieuwe wet werd automatisch ook de wet "Arbeitnehmer-Entsendegesetz" en "Gesetz zur Bekämpfung der Schwarzarbeit und illegalen Beschäftigung (Schwarzarbeitsbekämpfungsgesetz - SchwarzArbG)" gekoppeld aan deze nieuwe wet. Door deze koppeling van wetten ontstond ook automatisch een meldingsplicht voor alle werkgevers die personeel willen uitzenden naar Duitsland. Deze meldingsplicht, naar de Zoll, was al van toepassing voor bouwgerelateerde bedrijven die werkzaamheden in Duitsland gingen uitvoeren.(Duitse bouw CAO).

Let op: Het nieuwe minimumloon ontkracht niet de reeds geldende cao lonen in Duitsland zoals voor de Bouw CAO.

Vragen en antwoorden inzake het Duitse minimumloon

 1. Alle antwoorden in de F.A.Q. zijn met de grootste zorgvuldigheid samengesteld,
 2. Door de geringe informatie verstrekking uit Duitsland kan het zijn, dat uw gezocht antwoord (nog) niet beschikbaar is.

Er kunnen geen rechten worden ontleed aan deze F.A.Q. ondanks dat deze is samengesteld met de grootste zorgvuldigheid. De vragen in deze F.A.Q. werden samengesteld vanuit de vele telefoontjes welke de "Nedax Duitsland helpdesk" de laatste tijd mocht ontvangen.

Frequently Asked Questions (F.A.Q.)

 • Is deze wetgeving ook voor mij van toepassing? +

  Het betalen van het minimum brutoloon van €8,50 is verplicht voor alle buitenlandse werkgevers welke hun werknemers te werk stelen in Duitsland. § 1 Mindestlohngesetz. Er zijn bijna geen uitzonderingen toegelaten. Door het samenvoegen van de wetten SchwarzArbG § 2a en AEntG geldt deze wet dus voor bijna alle werkgevers vanuit Nederland
 • Val ik wel of niet onder de Duitse Bouw CAO +

  Controleer uw vrijstellings inschrijving Handwerkskammer , hieruit kunt u eventueel de CAO vinden die voor u van toepassing is. Valt u niet onder een Duitse CAO, dan dient u vanaf 1-1-2015 minimaal het minimumloon van €8,50 te betalen aan uw werknemer. Lees verder
 • Welke documenten moeten inzichtelijk zijn bij een controle door de Duitse Zoll? +

  1.)De arbeidsovereenkomst in de Duitse taal. 2.)De meest recente loonstrook, met Duitse woordenlijst. 3.)Een betalingsbewijs van de laatste loonbetaling. 4.)Een sluitende urenregsitratie, welke 2 jaar dient te worden gearchiveerd.
 • Onze werkzaamheden in Duitsland vallen onder een Duitse CAO. +

  Indien dat u als Ned. werkgever werkzaamheden in Duitsland uitvoert welke vallen onder een Branche-CAO bent u verplicht het minimum loon welke in deze Duitse CAO is afgesproken ook de voldoen aan uw Ned. werknemers. Momenteel zijn er 13 Branches die een hoger en afwijkende minimum loon afspraak in hun CAO hebben vastgelegd. Deze branches kunnen o.a. zijn; Bouw-,Installatietechniek, Dakdekkers bedrijven, Schildersbedrijven. Lees verder
 • Is het Duits minimumloon wel volgens EU recht? +

  In 21 van de 28 EU-landen geld reeds een wettelijk minimum loon. De navolgende landen hebben geen minimum loon wetgeving. Denemarken, Finland, Italien,Oostenrijk,Zweden,Nederland en Cyprus. In de meeste Europeese landen geld een hoger tarief dan € 8,50.
 • Wat is het FAX nr. van de Zoll in Keulen. +

  +49 (0) 221 / 964870
 • Wie kontroleert deze wetgeving vanaf 1-1-2015? +

  Het controleren van deze wetgeving wordt gedaan door de dienst "Finanzkontrolle Schwarzarbeit (FKS) der Bundeszollverwaltung" korteg Zoll genoemd. Momenteel 6.700 man sterk. Deze dienst wordt tot 2019 met 1.600 personeelsleden uitgebreidt.
 • Valt een ZZP ook onder deze wetgeving ? +

  Nee, zolang de ZZP geen personeel mee neemt valt men buiten deze regeling. Let wel, de ZZP dient wel te voldoen aan de andere wet en regelgeving zoals de Handwerkskammer inschrijving.
 • Onze werknemers werken meer als 40 uur per week. Hoe moeten we dan het uurtarief berekenen? +

  De Duitse overheid heeft een online rekenprogramma gemaakt welke aangeeft of u voldoet aan het minimum loon tarief. Lees verder
 • 1
 • 2

Documenten depot

U wilt al deze rompslomp niet meer met het steeds maar weer invullen van formulieren. Zijn u monteurs weer enkele documenten vergeten? Dan is een documenten depot ideaal voor u.

Wij helpen u

Persoonlijke begeleiding?

U bent de Duitse taal niet goed machtig. Geen nood, wij helpen u met het vertalen van teksten.
Bekijk onze actuele tarieven.

Bekijk onze tarieven